Fria ord, debatt


Kanske det senaste numret av Kadenz innehåller någonting som du som läsare vill fråga om, fördjupa eller debattera! Eller kanske du vill samtala om något nytt??

Vad du vill, som du vill, sänd det du vill till [email protected]. Vi tar alla synpunkter så länge som dessa är i enlighet med god publicistisk sed. Red. är medveten att denna gränsdragning inte är så lätt men vi är i grunden anhängare till demokratins födelse, ”in stau nascendi” så att säga, och människors rätt att i frihet utrycka sin åsikt. Vi hoppas dock att sans och balans skall vara honnörsord och peka mot vad som är rätt genom samtal och inte vem som har rätt. Sokratiska samtal försöker att söka visdom var den finns inte egenmäktigt förfarande. Således bästa läsare, låt oss vara en Sokartes och inte vara en Alkibiades.

Hur än världen ser ut och vad den än består av är vi bara en gnista i universums tidsepok. Vad vi än må tycka, vad än må anse, är vi alla dömda till undergång, så och vår jord och alla dessa kulturella skatter som vi anser så värdefulla och vi bör inte glömma att kyrkogården är full av oersättliga människor; eller var de bara svårersättliga?
Och förresten denna vår gröna kamp om en jord utan naturförstörelse, kan jag trösta alla att det är inget som helst problem med gifter och växthuseffekter etc för jorden, dvs. det vi vanligen kallar ”naturen” tar hand om sig självt. Livet går alltid vidare på något sätt i någon form.
Visserligen finns inte Venedig och virussjukdomarna brer ut sig och nya profeter flaggar för en undergång, var och en sin tids mesta och bästa avundsvärda reklambyråer som hittat den rätta eleganta strängen.
Det flesta människor vill ha någon form av ”syndernas förlåtelse” trots att denna kanske bara är ett enkelt inlärt mönster, skräddarsytt för massorna. Kanske får vi se massorna som Ortega y Gasset skrev om i ”Massornas uppror”. Och andra sidan kommer solen att expandera pga. av de nukleära tillstånden till röd jätte som förgasar jorden om så där ca 400 millioner år. Om nu kyrkan finns kvar skulle den grovt eufemistiskt kunna predika om ryttaren på den blekgula hästen eller varför inte en röd häst.
Nå, i västvärlden har det hänt en del i det fira tänkandet på 2000 år. Vissa menar, grovt sätt, allt som sägs i samhället av ”vikt” så skrattar tio procent hejdlöst och hälften av resten vet inte vad och den andra hälften tror på det direkt.

Inget nytt alltså, Lao Tse sådär 500 f.Kr sa som så: ”När de främsta får höra om min lära så tar de den till sig. När de medelmåttliga får höra den, så tar de ömsom den till sig ömsom tar de avstånd. När enklaste får höra den så skrattar de. Vore det inte så vore det inte värt något”.

Nåja, kan dessa enkla rader få blodet att pulsera så rensar det kanske ådrorna.

Ge gärna ditt inlägg en rubrik så blir det lättare att hantera.

 Varmt välkommen, RED.