Måltid 
med avsikt att befästa den svenska nationalismen

 


 

Från 1800-talets mitt och framåt arrangerades påkostade måltider i samband med invigningen av kanaler, utställningar, järnvägar etc. Kommunikationerna utvecklades vilket gjorde att vi fick nya råvaror och nya drycker. Också den gryende turismen bidrog till detta.
År 1879 hade polarforskaren Adolf Erik Nordenskjöld med sitt fartyg Vega tagit sig igenom Nordost-passagen och därmed visat en imponerad mänsklighet en ny väg från Atlanten till Stilla Oceanen. Det gav nationalismens Sverige möjlighet att för första gången på länge åter skriva in sig i världhistorien. I täten för denna jättelika cereminiella måltid stod kungen själv, Oskar II, som finansiellt stött Nordenskjölds expedition.

 

När Vega en vårkväll 1880 löpte in på Stockholms redd låg staden upplyst av eldar och fyrverker.

 

Vegas besättning med Nordenskjöld i spetsen tågade upp till slottet och togs emot av kung och drottning och hela kungahuset, tjänstgörande hovstater, hovämbetsmän, kungens och kronprinsens staber, de kungliga prinsarnas lärare och många andra. Nordenskjöld upphöjdes omedelbart i friherrligt stånd och fick Nordstjärneordens stora krashan med briljanter. Ordensregnet fortsatte över besättningen.
Dagen därpå gav Oskar II galamiddag i Vita havet på Stockholms slott för Nordenskjöld och 163 gäster till. Hela salen var prydd med växter och blommor. För belysningen svarade 15 ljuskronor och mängder av kandelabrar. Matsalen var prydd med en avbildning av den speciellt slagna Vegamedaljen omsluten av flaggor och kungens namnchiffer. Svea livgardes musikkår utförde taffelmusiken. Gästerna var naturligtvis dåtidens absoluta elit. Oskar II utbringade en skål för Vega-expeditionen och framhöll i ett tal dess betydelsefulla insatser. Sverige hade vunnit en av de fredliga striderna om jordklotet. Mordenskjöld hade gett landet världsrykte. Det kunde varit värt en ceremoniell måltid.

Samma uppmärksamhet får idag våra idrottsmän när de segrat internationellt. De far i triumftåg från flygplatsen in till huvudstadens centrum, där folk i tusental samlas för att under hyllningar och minglande med ölbukar i händerna hälsa de återvändande.


Carl-Jan Granqvist