Bragd i vår tvättstuga

Stigbjörn Bergensten, ansvarig utgivare av Örebros nya månadsblad, och deckarförfattare, kåserar här över en alldaglig hushållssyssla
Kanske borde herrn' i huset tvätta lite oftare...


Något som är fantastiskt med att bo i hyreslägenhet är att där finns en så kallad tvättstuga där man alldeles gratis får tvätta nästan hur mycket som helst. Jag tror att L upptäckte det här ganska omgående eftersom våra kläder har hållit sig rena sedan vi flyttade in till stan.
En dag när jag gick förbi dörren med skylten TVÄTTSTUGA greps jag av en oemotståndlig lust att gå in och tvätta.
Nu är det ju inte alldeles så enkelt. Man måste anteckna en tid och den enda tid som fanns i blocket var mellan kl 0700 och 1200 påföljande dag. Jag antecknade mig och kände mig som en ny och bättre människa.
Nästa morgon sa jag till L att jag tänkte gå ner och tvätta. Hon var väl inte riktigt vaken eftersom beskedet inte skapade någon märkbar reaktion.
Jag rafsade ihop all tvätt jag kunde hitta, gick ner till tvättstugan och stoppade in all vittvätt i en Cylinda och kulörttvätten i en Miele. Sedan satt jag och titta på när det tvättades.
Det finns kvinnor som påstår att män inte kan göra två saker samtidigt, men jag läste faktiskt en deckare medan jag tvättade. Efter drygt en timme var tvätten klar och jag fyllde torktumlaren med allt utom lakanen som jag hängde upp i fläktrummet.
När klockan var elva hade jag vikt ihop den torra tvätten, burit upp den och lagt den på dubbelsängen i sovrummet. På kvällen var tvätten borta från sängen.
- Ja, jag tvättade i dag, jag, sa jag vid kvällsmålet.
- Jo, det märkte jag, svarade L försjunken i Expressen. Sedan sa hon inget mer. Det var konstigt.
- Jag tog ledigt i morse och tvättade all vår tvätt, sa jag efter en stund.
- Ja, du har sagt det, svarade hon och fortsatte att läsa tidningen.
Märkligt. Var det allt hon hade att säga?
- Jag hängde upp lakanen och vek sedan ihop dem ungefär på tre, som du brukar säga att man ska göra, sa jag.
- Jaha. Det lyckades väl inget vidare, men det var bra ändå, sa hon. Sedan tystnade hon igen och återgick till läsandet. Hade hon inte förstått vad jag sa? Uttryckte jag mig dunkelt?
- Jag gick upp före klockan sju och tog med mig all tvätt som vi hade och tvättade den så att allt blev rent igen, sa jag.
- Det var då ett väldigt tjat om tvätten. Du tvättade alltså tvätten i morse. Varför måste vi prata om det?
- Jamen, tyckte du inte att det var bra? Att jag tvättade, alltså? Att jag gick upp så där tidigt och det ena med det andra?
Äntligen la hon ifrån sig tidningen och såg på mig:
- Det var bra. Du har varit duktig. Det som var allra bäst var att du tog ett eget initiativ. Det uppskattar jag verkligen. Men vad vill du att jag ska göra nu? Applådera?

Nja, det hade jag väl inte tänkt mig. Men ett litet spontant erkännande hade inte varit så dumt, tänkte jag. Men jag sa inget. Hon fortsatte att läsa tidningen, men jag kunde se att hon log för sig själv. Om det var åt en artikel eller om det var åt mig vet jag inte.
- Det konstiga med män är att de alltid måste ha bekräftelse för vad de gör, sa hon till slut. Tja, tänkte jag. Det konstiga med kvinnor är att de ofta byter samtalsämnen så där utan vidare. Var det inte tvätten vi talade om?


Stigbjörn Bergensten