Mer om Hans Odöö

Naturmänniskan Hans Odöö

Hans Odöö har levt nära naturen hela sitt liv. Som tonåring var han aktiv inom Fältbiologerna. Under sina många resor till världens alla hörn har han studerat djur och natur under regnskogsvandringar, ökenfärder och kanotexpeditioner längs djungelfloder. Han har varit redaktör för ett antal specialtidskrifter inom naturområdet. Han har även varit naturredaktör för tidningen Vi. Som författare har han beskrivit såväl svensk natur som kameler och regnskogar. Hans har dessutom spelat Carl von Linné 2000 gånger.

Buddhisten Hans Odöö.

Efter en livskris valde den då 14-årige Hans att bli buddhist. Vid 21 års ålder reste han under flera månader omkring i Sri Lanka för att studera buddhismen. Sedan dess har han besökt lamor i Mongoliet, zenmunkar i Japan, theravadamunkar i såväl Thailand som i Malaysia och Singapore. Han har bott i flera kloster och även varit munknovis i ett djungelkloster i Sri Lanka. I Sverige har han varit aktiv i flera styrelser för buddhistiska föreningar och är en av grundarna till ett buddhistiskt tempel. Som ett led i sina buddhistiska strävanden har Hans Odöö även under 20 år tränat den japanska självförsvarskonsten aikido, där han nu har tredje graden av svart bälte.

Blomsterkonungen Hans Odöö

Sedan Hans Odöö flyttade till Uppsala 1973 har han där intresserat sig för Carl von Linné och Linnéminnena. År 1978 började han spela Linné i en populärvetenskaplig enmansteater som han nu uppfört 2000 gånger för unga och gamla. Såväl vårt svenska kungapar som utländska forskare och presidenter har sett Hans Odöö som Linné. Hans har synts som Linné vid flera tillfällen i svensk TV men även i ett 80-tal andra länders television. Sedan 1994 är han den drivande kraften bakom Linnéveckan i Uppsala. Hans har rest i Linnés fotspår i såväl Sverige som i utlandet och där dokumenterat vad som minner om Linnés gärning än idag.