Indien-resa 5 – 19 mars 2004

 

Kadenz organiserar en frimurarresa till Indien under våren 2004 och erbjuder nu sina läsare en intressant, lärorik och spännande utomsinnlig upplevelse under sakkunnig ledning av Indienspecialisten Samuel Travels.
Researrangören Samuel Strandberg är inte minsann vem som helst. Det är han som anordnar resor tillsammans med initierade tidskrifter för dem som vill se Indien  med inre eller yttre ögon, välj själv!
Med Samuel Strandberg  får du det du har inom dig. Var och en svarar för sitt eget inre.

 

Samuel Strandberg har rest och forskat i Indien sedan 1950-talet och har skrivit flera böcker om Indien.  Få kan Samuel Strandberg ge oss initierade inblickar i Indiens liv och kultur. Red kan intyga att det är en upplevelse för dem som vill se och sjunka in i Indien, den mentala kulturupplevelsen både på ytan och i djupet.
 

 

 

 

 

Samuel Strandberg

Se på Samuel Travels hemsida     http://www.samueltravel.se

Var och en bestämmer själv nivån, det blir upplevelsen, once upon a time... Vill du se det som är en del av din kulturella grund. Vill du du möta dig själv?
Vi kan lova att det kommer att finnas upplevelser som pendlar mellan översinnlig världsfrånvändhet till burlesk folklighet.
Vi färdas mellan koja och palats. Ingenting kommer att vara som Du förställt Dig.
Vi tror med viss självgodhet att en och annan kommer att möta det mest spännande som finns - sitt eget inre.

 

 

Det indiska värdskapet utövas av personer med kontakter inom Frimurarrörelsen i Indien och arrangemangen ges en personlig karaktär. Det är således inte bara Indien som land med mystik och annorlunda kultur som lockar utan också möjligheten att få personliga kontakter med likasinnade i Indien.

Tänk att resa tillbaka till Indien och bo i familj med nya vänner och se på samma värld med "andra ögon". Det om något skulle väl ge den slutliga kryddan på ett liv - den vassa eggen.Det finns få ställen som är så överväldigade som Indien. Det Indiska tänkandet och den Indiska litteraturen har påverkat den västerländska mer än många kan ana och våra religiösa och kulturella rötter är starka från öster,  "ex oriente lux", ljuset kommer från öster som det brukar heta.
Tänk, att en av världens absolut äldsta religioner utövas fortfarande i Indien, nämligen Zoroastrismen av Parserna. Denna religion är en av de äldsta och första "monoteistiska" och västerlandet har många lån därifrån. Så sent som på 1800 talet var det på tapeten igen med en superberömd bok av Friedrich Nietzsche "Also sprach Zarahustra" för att inte nämna den samtida  filosofen Schopenhauer med sitt centrala opus "Världen som vilja och föreställning". Schopenhauer var mycket influerad av Indiskt tänkande och en av de riktigt stora och beundrade filosoferna på sin tid. Båda håller grovt än idag.

Parsernas döda läggs i dödens, stillhetens "torn" där kropparna förtärs upp av gamar, de kan varken brännas i den heliga elden eller begravas i den heliga jorden.
Red som träffat parser och samtalat med dem kan intyga att det är ett sällsamt möte. En liten rest människor med 4000 åriga anor, man närmar sig fundersamt med bara 2000 år på nacken.

Men inte bara det, det finns natur, enastående sådan. Den krymper med befolkningsexplosionen, men den är fortfarande enastående. I naturparkerna finns fortfarande elefanter och tigrar och ett mycket rikt djurliv.

 

Viktigt att veta:

Resan är begränsad "hitintills" till 25 personer av praktiska skäl. Alla anmälningar noteras in i den ordning de inkommer. Vi reserverar oss för förändringar. För de som anmäler sig gäller den information som ges av Samuel Travels.

Resfakta

Reslängd: 15 dagar ,

 • Resans pris: 24.950:- för del i dubbelrum
 • Enkelrumstillägg: 3800:-
 • Avbeställningsskydd: 250 kr

För resans genomförande krävs minst 15 deltagare. Max 25 deltagare/buss.

Resan är komponerad av Indienkännaren Samuel Strandberg, som även kommer att leda resan.

Teknisk arrangör: Samuel Travels

I priset ingår:

 • Reguljärflyg Stockholm – Indien samt alla resor i Indien enligt programmet
 • Inkvartering i dubbelrum på bra hotell
 • Halvpension (frukost och middag) samt luncher enligt programmet
 • I programmet ingående utflykter med entréavgifter
 • Resguiden "Indien" och boken "Indien i stort och smått", båda av Samuel Strandberg. Dessa böcker räcker bra för att förbereda sig på Indien.
 • Svensk reseledning och lokala engelsk-språkiga guider.
 • Flygplatsskatt
 • Bärardricks vid hotell och flygplatser
 • Informationsträff i god tid före avresan

 

Preliminärt reseprogram:

Dag 1, 5 mars, fredag

Resa Sverige – Indien. Ank. Delhi, inkvartering bra hotell.

Dag 2, 6 mars, lördag

Sightseeingtur i New Delhi, bl.a. Regeringsbyggnader, Presidentpalatset, Parlamentshuset, India Gate, rest till minne av stupade i världskrigen. Birla House i vars trädgård Mahatma Gandhi mördades, numera museum Lunch på Imperial Hotel (ingår ej). Eftermiddagen är fri för egna strövtåg på shoppinggatan Jan Path och i Connaught Circle. Välkomstmiddag på hotellet med presentation av deltagarna.

Dag 3 , 7 mars, söndag

Besök på Crafts´ Museum, ett fascinerande ställe med hantverkare i full verksamhet. Besök kejsar Hamayuns mausoleum från 15 60-talet, samt på "Lotus-templet", Bahaiernas sköna gudstjänstplats. På kvällen middag med indiska frimurarbröder i deras lodge i Connaught Place.

Dag 4, 8 mars, måndag

På förmiddagen besök vid en skola och en klinik, vilka sponsras av frimurare. Besök vid det stora sikhtemplet i centrum med många fromma besökare och utspisning av vem som vill. Eftermiddag: Bussfärd till Gamla Delhi., den stad som mogulkejsaren Sha Jahan lät bygga då huvudstaden flyttades hit från Agra. Besök i stora moskén, vandring i de vindlande gränderna, färd med cykelricksha på huvudgatan

Dag 5. 9 mars, tisdag

Tidigt bussavgång mot Agra. Här besöks nu Taj Mahal, kallat "världens vackraste byggnad", Röda fortet och "Lilla Taj", Utamad-ud-Daula ett annat fantastiskt monument, allt minnen från mogulernas storhetstid på 1600-talet. Reseledaren berättar under bussresan. På eftermiddagen te tillsammans med lokala frimurarbröder. Shopping och övernattning.

Dag 6, 10 mars, onsdag

Bussfärd till Fatepuri Sikri, den stad som Akbar den store lät bygga på 1500-talet, men senare övergav. Praktfulla byggnader i röd sandsten är välbevarade. Lunch intas på Laxmi Vilas Hotel, ett maharajapalats, ännu bebott av maharajan.Besök Keoladeo National Park, Indiens största fågelreservat där 10.000-tals flyttfåglar häckar. Med cykelrickshor far vi på vägbankar genom området – en fin naturupplevelse. Övernattning på Chander Mahal Haveli ett maharajapalats – nu hotell – som ligger mitt i en bondby

Dag 7, 11 mars, torsdag

Vidare färd mot Jaipur. På vägen uppehåll vid lunch-ställe och vid en stenhuggarby som framställer enastående figurer i röd sandsten. I Jaipur besöks fästningen Amber och vi rider elefant upp till den högt belägna fästningen. Här finns ett flertal praktsalar och en stor haremsdel, vilket allt ger oss en föreställning om forna tiders hovliv. Vi hinner också med besök på en verkstad för framtagning av handknutna mattor. Inkvartering bra hotell

Dag 8, 12 mars, fredag

Sightseeing Jaipur med besök vid maharajans "City Palace", dit hovet flyttade i början av 1700-talet, då Amber övergavs. Här finns också ett "Observatorium", ett område med kuriösa byggnadsverk med vars hjälp celesta fenomen kunde studeras och horoskop ställas. "Vindarnas palats" är en fasadbyggnad, en del av palatset. Lunch på hotel Jaj Mahal (ingår). Eftermiddagste med lokala frimurarbröder. Besök vid Lakshmi Narayan Temple, ett nytt hindutempel i gnistrande vit marmor, sponsrat av finansfamiljen Birla.

Dag 9, 13 mars, lördag

Bussfärd till Kuchaman Fort, ett fort med anor från medeltiden, beläget mycket otillgängligt på en hög borgklippa, numera ombyggt till hotell. Man får åka jeep upp. Här finns fantastiska slottssalar och en vid utsikt över nejden. samt även en underjordisk swimmingpool.

Dag 10, 14 mars, söndag

Vilodag på fortet med tillfälle till besök nere i den lilla stan, orörd av turister. Vi gör en guidad tur i fästningen praktsalar och intar te i solnedgången på den högsta bastionen.

Dag 11, 15 mars, måndag

Vidare färd till Kimsar, ett annat maharaja slott,

ombyggt till hotell. Te serveras i solnedgången på sanddynerna i grannskapet. Middagen serveras utomhus på bastionerna i den ljumma kvällen.

Övernattning på slottet.

Dag 12, 16 mars, tisdag

Vidare färd till Jodhpur, Rajastans näst största stad. Inkvartering bra hotell.Besök på fästningen Meherangarh med många historiska minnen från fornstora dar. Eftermiddagste med lokala frimurarbröder.

Dag 13 ,17 mars, onsdag

Utfärd till byar i grannskapet, även med tillfälle till kamelritt. Lunch på Umaid Bhawan, Indiens sista maharajapalats, färdigt 1943. Shopping på stan

På kvällen nattåg tillbaka till Delhi.

(luftkond.liggvagn) 21.30

Dag 14.18 mars, torsdag

Ankomst Delhi på morgonen. Transfer tillbaka till hotellet. Dagen till egen disposition för avslutande shopping eller besök vid ej medhunna sevärdheter. Reseledaren ger tips och förslag

På kvällen avskedsmiddag till vilken inbjuds representanter för lokala frimurarloger.

Dag 15, 19 mars, fredag

Avresa omkr.02.00. hemma samma eftermiddag.

Välkomna att till Indien med Samuel Travels.

Redaktionen

Länkar:
Se på Samuel Travels hemsida     http://www.samueltravel.se
Ännu mer information http://www.indien.nu