Der Stein der Weisen oder Die Zauberinsel

The Philospher´s Stone or The Enchanted Isle

 


Frimuraren och Kadenzentusiasten Sune Kronvall meddelar i ett trevligt brev till redaktionen att han äntligen lyckats komma över två ex av CD-inspelningen av den återupptäckta SagoOpera av Mozart. Denna sensationella upptäckt gjordes 1996 av David J. Buch. Sune Kronvall skänker nu ett ex av denna CD-inspelning till Kadenz, som med stor tacksamhet tar emot den.

Han skriver:

"Någonstans läste jag om denna SENSATION i Mozartvärlden. Den gick inte att finna i Stockholm. (NK + Megastore + Åhlens) - och inga uppgifter fanns om den. Vid besök i Salzburg tänkte jag att den måste finnas i Mozart-Geburtshaus. Min fråga besvarades med en förvånad min -"Keine Ahnung".

I november 2000 hittade jag två ex på H.M.V. på Oxford Street i London. Den artikel jag läste menade att denna opera var att jämföra med Trollflöjten. Den uppfördes på samma teater i Wien som Trollflöjten fast 1790, året innan Trollflöjten. TROLLÖN ansågs vara en omfattande opera som föregick alla tankar som kortfattat framfördes i Trollflöjten. När man läser librettots sång- och dialogtexter går mina tankar definitivt till människokärlekens konkretition i tanke, ord och handling. Detta som är den Frie Muraretanken. Mina tankar går till:

 

- Zarathustras dualism.
- Konfucius ideologi.
- På jakt efter verkligheten, (bok av Erik Hjalmar Linder)
- Divina Comedian av Dante Alighieri.
- Om Människovärde, (bok av Ingemar Hedenius).


Omslaget till librettot och CD visar en bild av en underskön gudinna som försöker infånga fredens duva. Vishetens sten syns tydligt i bakgrunden. Kanske är fågeln en örn. I så fall är det solklart - Styrka; Vishet och Fägring. Musik och sång består av två CD som återger en total speltid av två timmar och fyra minuter med en mycket kort dialog mellan varje sångstycke. Det medföljer ytterligare en CD där detta återupptäckta Mozart-opera-verk diskuteras och förkla- ras i sitt släktskap med Trollflöjten.
Skivorna finns på Telarc  DSD CD-80508, 2 CD

 

Håll till Godo.


Sune Kronvall

Red. tackar och skivorna finns för utlåning till Kadenz prenumeranter.